Info Life: In sezonul cald, poate fi necesar sa facem mai multe dusuri pe zi si sa ne spalam parul zilnic. Ce produse pentru igiena ar fi bine sa folosim pentru a nu ne agresa pielea si scalpul?

Dr. Cotet: In sezonul cald organismul este nevoit sa se acomodeze la temperaturile ridicate, astfel termoreglarea are loc prin pierdere mai mare de apa.
Se recomada folosirea unor produse de ingrijire mai putin agresive pentru piele cu capacitate de rehidratare si evitare a xerozei cutanate. Pacientilor cu sensibilitate cutanata (atopici , eczeme) recomandam produse dermatocosmetice, din farmacie, care nu usuca pielea si au tolerabilitate mare Iin ceea ce priveste folosirea lor frecventa. Exista si sampoane pentru spalare zilnica.

Info Life: Cum se face expunerea la soare in mod corect?

Dr. Cotet: In mod corect nu trebuie sa ne expunem la soare in intervalul orar 10-17 , cand radiatiile sunt maxime. In functie de fototipul cutanat al fiecaruia trebuie folosita o crema fotoprotectoare adecvata vartei si patologiei asociate fiecarui pacient .

Info Life: De cat timp are nevoie o persoana sa se expuna la soare pentru a-si favoriza sinteza de vitamina D in organism?

Dr. Cotet: In mod normal ,expunerea la soare in primele ore ale diminetii este suficienta pentru sinteza Vit D.

Info Life: Care este cel mai bun mijloc de protectie solara?

Dr. Cotet: Sunt mai multe mijloace de protectie solara. In primul rand imbracamintea este cea care ne apara de soare . Ar trebui sa purtam camasi cu maneca lunga si pantaloni lungi; o palarie cu boruri largi si ochelari de soare .

Info Life: Cum se aplica eficient produsele cu factor de protectie solara?

Dr. Cotet: Este posibil totusi sa ne ardem si prin haine , asa ca alpicati solutie ecran inainte sa va imbracati. Ecranul solar ar trebui sa filtreze atat UVA cat si UVB. Pentru rezultate mai bune aplicati crema cu jumatate de ora inainte de a iesi la soare si reaplicati din doua in doua ore.

Info Life: De ce nu este indicat sa folosim produse de machiaj sau parfum inainte de a face plaja? Ce reactii poate genera, la nivelul pielii, folosirea lor?

Dr. Cotet: Produsele de machiaj si parfumurile pot bloca canalele de excretie a glandelor sudoripare si sebacee , inducand astfel diferite patologii.
Aceste produse pot fi fotosensibilizante ,producand tulburari de pigmentatie la nivel cutanat .

Info Life: Ce fel de creme sa folosim dupa expunerea la soare, pentru rehidratarea si calmarea pielii?

Dr. Cotet: Sunt creme speciale care se folosesc dupa expunerea la soare (after sun) cu capacitate de corectie hidrolipidica cutanata .

Info Life: Ce boli putem lua de la strand sau de la piscina? Ce masuri de precautie este bine sa ne luam?

Dr. Cotet: Cea mai intalnita patologie asociata cu frecventarea strandurilor si piscinelor este micoza piciorului si a unghiilor. Debuteaza printr-o zona eritemato-scuamoasa pruriginoasa . Infectiile virale cu papiloma virus uman , nu sunt de neglijat , ele fiind apanajul copiilor prin aparitia verucilor plantare , verucilor vulgare verucilor plane ; moluscum contagiosum (poxvirus) Sunt de evitat spatiile supraaglomerate , se recomanda purtarea slapilor in jurul piscinei si efectuarea dusului inainte si dupa intrarea in apa.